Uitvaartverzekering opzeggen en geld terug krijgen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geschreven door Nora

Inhoud

Veel mensen sluiten in hun leven maar één uitvaartverzekering af. Het is namelijk niet zo gebruikelijk dat men overstapt naar een andere uitvaart verzekeraar. Toch zijn er verschillende redenen te bedenken waarom iemand dit wel kan doen. Of waarom ze hun uitvaartverzekering willen opzeggen. Voor hen bieden verzekeraars gelukkig de mogelijkheid aan om zonder al te veel moeite de uitvaartpolis te beëindigen. Er zijn verschillende manieren waarop men dit kan doen. Kan men een uitvaartverzekering opzeggen en geld terug krijgen? In dit artikel leggen wij uit of dit mogelijk is, en hoe dit per verzekeraar geregeld is.


Waarom zou u uw uitvaartverkering opzeggen?

U kunt verschillende redenen hebben om uw uitvaartverzekering op te zeggen. De belangrijkste redenen voor het stopzetten van een uitvaartverzekering zijn de volgende:

  • Er is geen geld meer om de premie van de verzekering te betalen.
  • Men wilt overstappen naar een andere verzekeraar
  • De verzekerde is het niet eens met de stijging van de premie door indexering van de polis.
  • Er is geen noodzaak meer voor een uitvaartverzekering.

Is het mogelijk om een uitvaartverzekering op te zeggen?

Een uitvaartverzekering is geen verplichte verzekering, en daarom heeft u altijd het recht om de uitvaartverzekering stop te zetten. Iedere verzekeraar hanteert echter wel andere regels en mogelijkheden bij het opzeggen van een uitvaartverzekering. Met deze regels bent u akkoord gegaan wanneer u de uitvaartverzekering afsloot. Daarom is het vaak erg lastig om hier nog iets aan te veranderen. Wanneer u echter merkt dat het niet klopt, kan het slim zijn contact op te nemen met de Ombudsman.

Verzekeraar bieden over het algemeen twee opties aan wanneer u de uitvaartpolis wilt stopzetten:

  • De uitvaartverzekering afkopen (laten uitbetalen).
  • De uitvaartverzekering premievrij maken.

Uitvaartverzekering laten uitbetalen

Er zijn verzekeraars die u uw geld terug geven wanneer u wilt stoppen met de uitvaartverzekering. Dit noemen ze afkopen. Wanneer u uw verzekering wilt afkopen, hoeft u geen premie meer te betalen. Vervolgens worden alle kosten van het opgebouwde bedrag afgehaald, waarna u het overige bedrag terug zult krijgen van de verzekeraar. Volgens de Consumentenbond is het onverstandig om uw verzekering te laten afkopen. Dit levert u namelijk bijna niks op. De eerste jaren dat u premie betaald, worden vooral besteed aan de kosten. Het is dan ook niet bepaald gunstig om een uitvaartverzekering af te kopen.


Uitvaartverzekering premievrij maken

Wanneer u wilt stoppen met uw uitvaartverzekering, hoeft u de verzekering niet altijd af te kopen. U kunt er namelijk ook voor kiezen om de uitvaartpolis premievrij te maken. Wanneer u de uitvaartverzekering premievrij maakt, hoeft u geen premie meer te betalen. Het bedrag dat u de afgelopen jaren heeft opgespaard, blijft bij de verzekeraar gereserveerd staan. Na het overlijden zal de verzekeraar het opgespaarde bedrag uitkeren aan de nabestaanden. Het opgespaarde bedrag valt in de meeste gevallen erg tegen. Wanneer er wordt gekozen om de uitvaartpolis premievrij te maken, worden er veel kosten gemaakt. Deze kosten worden vervolgens van het opgespaarde bedrag afgehaald.


Uitvaartverzekering opzeggen Monuta

Wanneer u uw uitvaartverzekering wilt opzeggen bij Monuta, kunt u er voor kiezen om de de verzekering af te kopen of premievrij te maken. Bij het afkopen van de uitvaartpolis krijgt u het opgespaarde bedrag (min de kosten) uitgekeerd. Monuta geeft dus geld terug bij het opzeggen van de uitvaartverzekering.

Wanneer u er voor kiest om de polis premievrij te maken, zal Monuta het opgespaarde bedrag reserveren en na overlijden uitkeren aan de nabestaanden. Er geld bij Monuta een minimale waarde die u moet hebben opgebouwd voordat u de uitvaartpolis premievrij kunt maken. Dit bedrag staat vermeld op uw polis. Voor alle uitvaartverzekeringen die zijn afgesloten na 20 december 2018, bedraagt dit minimale bedrag standaard €1.500.

Wilt u uw uitvaartverzekering bij Monuta opzeggen? Dan kunt u het beste bellen met Monuta op 0800 – 022 22 92 (gratis). Of klik hier voor meer informatie over het opzeggen van uw uitvaartpolis bij Monuta.


Dela uitvaartverzekering opzeggen

Bij Dela bieden ze de mogelijkheid om uw uitvaartverzekering online stop te zetten. Het is mogelijk om de uitvaartpolis af te kopen of premievrij te maken.

Wilt u uw uitvaarverzekering bij Dela afkopen? Er geld altijd een termijn van 1 maand om dit te regelen. De afkoopkosten bedragen €150 (en €90 wanneer de polis gedeeltelijk wordt stopgezet). Deze afkoopkosten worden van het opgespaarde geldbedrag afgetrokken. Het bedrag dat over blijft, wordt uitgekeerd. Ook Dela geeft dus geld terug bij het opzeggen van de uitvaartverzekering.

U kunt er ook voor kiezen om de uitvaartverzekering bij Dela premievrij te maken. Dit kan echter alleen als er een minimaal bedrag van €634 is opgebouwd. De kosten van het premievrij maken van de uitvaartpolis bedragen €90.

Hier kunt u uw uitvaartverzekering bij Dela opzeggen.


Yarden uitvaartverzekering opzeggen

Ook verzekeraar Yarden geeft de mogelijkheid om de uitvaartverzekering af te kopen of premievrij te maken. Wanneer u de uitvaartpolis wilt afkopen, wordt er maar een deel van het opgespaarde bedrag uitgekeerd. Dit wil ook zeggen dat de nabestaanden geen bedrag meer krijgen uitgekeerd na overlijden. Yarden is dus de derde verzekeraar is die geld terug geeft bij het opzeggen van de uitvaartverzekering. Op de website van Yarden kunt u hier meer lezen over het afkopen van de uitvaartverzekering.

U kunt er ook voor kiezen om uw uitvaartpolis bij Yarden premievrij te maken. Dit houd in dat u geen premie meer hoeft te betalen, en dat Yarden een bedrag voor u reserveert. Dit bedrag wordt na overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden. Hier kunt u meer lezen over het premievrij maken van uw uitvaartpolis bij Yarden.


Premie Uitvaartverzekering Vergelijken

Verzekeraars bieden verschillende soorten uitvaartverzekeringen aan. Daardoor kan het voorkomen dat de ene uitvaartverzekering goedkoper is dan de andere. Of dat de ene uitvaartpolis in uw positie voordeligere voorwaarden heeft dan de andere.

In onderstaande tabel staat per verzekeraar weergegeven wat de premie per maand is. De prijzen zijn gebaseerd op een persoon met een leeftijd van 40 jaar oud. Wilt u meer informatie over desbetreffende verzekering? Of zien hoe hoog de premie voor u zal zijn? Klik dan op ‘Meer info’.


VerzekeraarPremie per maandVerzekerd bedrag
Dela€ 12,44€9.000Meer info
Yarden€ 12,66€8.000Meer info
Monuta€ 16,55€8.000Meer info
De premie die u betaald als 40-jarige.

Populaire berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goede Uitvaartverzekering

Goede Uitvaartverzekering bied een helder overzicht tussen de verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen. Wij hebben een speciale tool die kan berekenen welke uitvaartverzekering het beste bij uw wensen past. Zo kunt u erop uit gaan dat u uw nabestaanden niet met een grote kostenpost achterlaat.

Logo Goede Uitvaartverzekering

Goedeuitvaartverzekering.nl 2020 © Alle Rechten Voorbehouden