Een uitvaartverzekering bij ziekte afsluiten?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geschreven door Nora

Inhoud

Bij ziekte gaan mensen meer nadenken over het leven en komen dan tot de conclusie dat het verstandig kan zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Hiermee wil men uitsluiten dat, mochten ze door hun ziekte overlijden, ze hun nabestaanden niet met een hoge kostenpost achter laten. Helaas is het in sommige gevallen niet zo makkelijk wanneer met een uitvaartverzekering bij ziekte wilt afsluiten. De verzekeraars bieden verschillende voorwaarden waaraan voldaan moet worden.


Uitvaartverzekering afsluiten bij ziekte

Wanneer men een uitvaartverzekering wilt afsluiten bij ziekte hoeft dit niet altijd tot een probleem te leiden. Het ligt aan de ziekte en de gezondheidstoestand van een persoon of hij of zij wordt geaccepteerd of wordt geweigerd door de verzekeraar. Ook bij het aanvragen van een uitvaartverzekering bij ziekte dient men een gezondheidsverklaring in te vullen bij de aanvraag van de uitvaartverzekering. Zorg er altijd voor dat u deze gezondheidsverklaring naar waarheid invult, anders kan dit nadelige gevolgen voor u en uw nabestaanden hebben.

Terminale ziekte

Helaas is het niet mogelijk een uitvaartverzekering voor mensen met ongeneselijke ziekte af te sluiten. De kans op overlijden op korte termijn is groot, waardoor een verzekeraar verlies maakt wanneer ze de uitvaartverzekering afsluiten. De verzekeraar wil namelijk dat de aanvrager zo lang mogelijk leeft, waardoor zij genoeg premie betalen en de kosten van de uitvaart gedekt zijn. Wanneer u terminaal ziek bent, kunt u echter wel een uitvaartverzekering afsluiten op basis van een koopsom of uitvaartdeposito. Hier betaald men de premie in één keer, in plaats van iedere maand. De premie is in dit geval logischerwijs groter dan wanneer men het per maand betaald. Let er op dat iedere verzekeraar hier andere voorwaarden voor hanteert.

Chronische ziekte

Een uitvaartverzekering afsluiten bij chronische ziekten is in veel gevallen wel mogelijk. Het ligt hier echter aan de soort ziekte, de gezondheidstoestand en de voorwaarden van de verzekeraar die bepalen of men in aanmerking komt voor een uitvaartverzekering. Bekijk hier de goedkoopste uitvaartverzekeringen bij ziekte.

Psychische ziekte

Een verzekeraar wilt in de meeste gevallen ook weten wanneer de aanvrager last heeft van een psychische ziekte. Een verzekeraar kan de keuze maken om iemand te weigeren wanneer hij of zij lijd aan een psychische aandoening. Hierover liegen bij een gezondheidsverklaring heeft geen zin. Wanneer de verzekeraar erachter komt dat de manier van overlijden bijvoorbeeld zelfmoord is, kan zij de keuze maken niks uit te keren. Dit heeft dus nadelige gevolgen voor de nabestaanden.Uitvaartverzekering na ziekte

Het kan soms lastig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten na ziekte. Iedere verzekeraar hanteert hiervoor zijn eigen voorwaarden. Gelukkig accepteren verzekeraars in de meeste gevallen personen na een ziekte voor een uitvaartverzekering. Er zijn ook ministeriële regelingen die verzekeraars verplichten om mensen na een ziekte gewoon aan te nemen zonder extra toeslagen of beperkingen.

Ex-kankerpatiënten

In de meeste gevallen kunnen ex-kankerpatiënten pas een uitvaartverzekering afsluiten wanneer zij minstens 10 genezen zijn. Na deze 10 jaar hanteren verzekeraars (verplicht) geen extra toeslagen of beperkingen. Wanneer iemand voor zijn 18e al met kanker te maken heeft gehad, geld een termijn van 5 jaar ziektevrij. Er zijn ook bepaalde kankersoorten waarop een korter termijn van toepassing is.


AanbiederLeeftijdPremie vanaf
Monuta18 jaar€ 7,97Meer info
Dela18 jaar€ 8,38Meer info
Yarden18 jaar€ 6,67Meer info

Gezondheidsvragen per verzekeraar

Wanneer men een uitvaartverzekering wil afsluiten, zal de verzekeraar eerst een aantal gezondheidsvragen stellen om te kunnen te kunnen bepalen of u in aanmerking komt voor een uitvaartverzekering en wat de hoogte van de premie zal zijn. Omdat een verzekeraar geen acceptatieplicht heeft, zullen ze mensen met een verhoogde kans op overlijden op korte termijn vaak niet aannemen.

Dela

1. Heeft de verzekerde een ziekte, aandoening of gebrek of heeft hij/zij klachten met betrekking tot zijn/haar gezondheid?
2. Is de verzekerde onder behandeling en/of controle van een huisarts, de laatste drie jaar onder behandeling en/of controle geweest van een specialist of heeft hij/zij in de afgelopen zes maanden een medisch onderzoek (zoals onder andere een bloed- en/of urineonderzoek, röntgenfoto’s, MRI of CT-scan) ondergaan?

Na de vragen zal Dela de aanvrager direct accepteren, aanvullende vragen stellen, afwijzen of accepteren met een premieverhoging (wanneer het risico op overlijden groter is dan de gemiddelde persoon).

Monuta

1. Staat de verzekerde onder controle van een (huis)arts of specialist of heeft hij/zij de laatste 5 jaar een specialist geraadpleegd? Zo ja, licht toe.
2. Gebruikt de verzekerde medicijnen? Zo ja, licht toe.

Na de vragen zal Monuta de aanvrager direct accepteren, aanvullende vragen stellen, afwijzen of accepteren met een premieverhoging (wanneer het risico op overlijden groter is dan de gemiddelde persoon).

Yarden

1. Is de verzekerde in de laatste drie jaar behandeld voor een hartinfarct, herseninfarct of hersenbloeding?
2. Is de verzekerde in de laatste drie jaar behandeld en opgenomen geweest in een ziekenhuis voor een behandeling van kanker, een HIV-infectie, psychiatrische ziekten of aandoeningen van de longen?
3. Heeft de verzekerde een ziekte of aandoening waarmee de levensverwachting vanaf heden minder dan drie jaar is?

Na de vragen zal Yarden de aanvrager direct accepteren of afwijzen.


Liegen over de gezondheidsverklaring?

Wanneer men weet dat hij of zij niet geaccepteerd zal worden door de verzekeraar of een hoge premie verwacht, kan het verleidelijk zijn om te liegen in de gezondheidsverklaring. Door aan te geven dat men niet ziek is, of juist erg gezond leeft en niet rookt en drinkt, zal het waarschijnlijker zijn dat de aanvrager geaccepteerd wordt en een gemiddelde premie moet betalen.

Toch kan het op de lange termijn voor veel problemen zorgen. Op het moment dat de verzekeraar er na overlijden achter komt dat de verzekerde heeft gelogen in de gezondheidsverklaring, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de nabestaanden. De verzekeraar kan zelfs besluiten om geen bedrag uit te keren, waardoor de nabestaanden met de volledige kosten van de uitvaart achter blijven. De kans dat de verzekeraar er achter komt dat er is gelogen is aannemelijk. Daarom raden wij ook niet aan om te liegen over (psychische) ziekte of je leefwijze in de gezondheidsverklaring.

Populaire berichten

uitvaartverzekering afsluiten 2021

Uitvaartverzekering afsluiten 2021

Een uitvaartverzekering afsluiten in 2021? Het kan best lastig zijn om de juiste uitvaartverzekering te kiezen, omdat er veel aanbod is. Gelukkig

uitvaartverzekering aanvragen 2021

Uitvaartverzekering aanvragen 2021

Een uitvaartverzekering aanvragen in 2021 kan stukken makkelijker, nu wij de goedkoopste uitvaartverzekeringen van 2021 hebben gevonden. Het kan namelijk best lastig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goede Uitvaartverzekering

Goede Uitvaartverzekering bied een helder overzicht tussen de verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen. Wij hebben een speciale tool die kan berekenen welke uitvaartverzekering het beste bij uw wensen past. Zo kunt u erop uit gaan dat u uw nabestaanden niet met een grote kostenpost achterlaat.

Logo Goede Uitvaartverzekering

Goedeuitvaartverzekering.nl 2020 © Alle Rechten Voorbehouden