Uitvaartverzekering afsluiten als je ziek bent? Dit zijn de opties

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geschreven door Nora

Inhoud

Wanneer iemand ziek is, zal hij of zij meer gaan nadenken over het leven en de dood. Men kan dan tot de conclusie komen dat het verstandig zou kunnen zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Op deze manier wordt uitgesloten dat nabestaanden achterblijven met een grote kostenpost voor de uitvaart. Toch kan het soms erg lastig zijn om tijdens ziekte een uitvaartverzekering af te sluiten. Veel mensen zullen zich afvragen: “kun je wel een uitvaartverzekering afsluiten als je ziek bent?” Wij zullen u dat uitleggen en de beschikbare opties voorleggen.


Uitvaartverzekering afsluiten als je ziek bent

Een uitvaartverzekering afsluiten als u ziek bent hoeft niet altijd een probleem te zijn. Er zijn namelijk verschillende factoren die bepalen wat de mogelijkheden zijn. Zo ligt het bijvoorbeeld aan de soort ziekte, de leeftijd en de gezondheidstoestand van een persoon. Bij het aanvragen van een uitvaartverzekering, zal er een gezondheidsverklaring ingevuld moeten worden. Nadat de verzekeraar de aanvraag heeft ontvangen, gaan zij beslissen of zij een uitvaartverzekering uitgeven. Dit kunnen ze ook doen onder speciale voorwaarden, zoals een verhoogde premie. Verzekeraars kunnen er ook voor kiezen om iemand niet te accepteren. Zij hebben namelijk geen acceptatieplicht.

Chronische ziekte en een uitvaartverzekering

In de meeste gevallen is het mogelijk om bij chronische ziekte een uitvaartverzekering af te sluiten. Toch kan iedere verzekeraar zelf bepalen of ze u zullen accepteren, gezien iedere verzekeraar eigen voorwaarden hanteert. Dit besluit zullen ze maken op basis van de soort ziekte, de gezondheidstoestand en de leeftijd.

Terminale ziekte en een uitvaartverzekering

Bij terminale ziekte is het helaas (bijna) niet mogelijk om een uitvaartverzekering te krijgen. Dit komt doordat het overlijdensrisico bij ongeneselijke ziekte erg groot is. De kans dat de verzekeraar verlies maakt is dan te groot. Zij hebben liever dat de aanvrager zo lang mogelijk leeft, zodat deze genoeg premie kan betalen om de uitvaartkosten te dekken.

Dit zijn de opties bij terminale ziekte

Bent u terminaal ziek? Er is gelukkig nog een oplossing. Het is namelijk wel mogelijk op een uitvaartverzekering op basis van een koopsom af te sluiten. In dit geval betaald u de premie niet maandelijks, maar in één keer. Logischerwijs is de premie in dit geval groter dan wanneer het maandelijks betaald wordt. Iedere verzekeraar hanteert echter andere voorwaarden voor het afsluiten van een uitvaartverzekering op basis van koopsom.

Psychische ziekte

Bij het invullen van de gezondheidsverklaring zal de gemeente ook vragen naar psychische ziekte. Het is belangrijk om deze vragen naar waarheid in te vullen. Het kan zo zijn dat een verzekeraar besluit om iemand geen uitvaartverzekering te geven wanneer hij of zij last heeft van een psychische ziekte.

Uitvaartverzekering afsluiten als je ziek bent

Het is dus niet onmogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten bij ziekte. In onderstaande tabel staan de verzekeraars die uitvaartverzekeringen aanbieden weergegeven. Door op ‘Meer info’ te drukken, gaat u naar de website van de verzekeraar. Hier kunt u uw premie berekenen en de voorwaarden lezen.

Aanbieder
MonutaMeer info
DelaMeer info
YardenMeer info

Uitvaartverzekering afsluiten na ziekte

Een uitvaartverzekering afsluiten als je ziek bent kan lastig zijn, maar ook na ziekte kan het afsluiten van een uitvaartverzekering lastig zijn. Soms kan een verzekeraar hier speciale voorwaarden voor hanteren. In de meeste gevallen gevallen accepteren verzekeraars mensen die ziek zijn geweest wel, maar hier kunnen speciale voorwaarden aan verbonden zijn. Gelukkig zijn er ook ministeriële regelingen die verzekeraars verplichten om iemand aan te nemen zonder extra beperkingen nadat hij of zij ziek is geweest.

Ex-kankerpatiënten

In de meeste gevallen kunnen ex-kankerpatiënten pas een uitvaartverzekering afsluiten wanneer zij minstens 10 genezen zijn. Na deze 10 jaar hanteren verzekeraars geen extra toeslagen of beperkingen. Dit is verplicht gesteld door de Overheid. Wanneer iemand voor zijn 21e al met kanker te maken heeft gehad, geld een termijn van 5 jaar ziektevrij. Er zijn ook bepaalde soorten kanker waarop een korter termijn van toepassing is.

AanbiederLeeftijdPremie vanaf
Monuta18 jaar€ 7,97Meer info
Dela18 jaar€ 8,38Meer info
Yarden18 jaar€ 6,67Meer info

Gezondheidsvragen

Iedere verzekeraar stelt gezondheidsvragen wanneer men een uitvaartverzekering wil afsluiten. Het is bijna niet mogelijk om een uitvaartverzekering te krijgen zonder een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze gezondheidsvragen bepalen of de verzekeraar de aanvrager accepteert, weigert of accepteert onder speciale voorwaarden.

Hieronder staan een aantal van de gezondheidsvragen per verzekeraar weergegeven.

Monuta

1. Staat de verzekerde onder controle van een (huis)arts of specialist of heeft hij/zij de laatste 5 jaar een specialist geraadpleegd? Zo ja, licht toe.
2. Gebruikt de verzekerde medicijnen? Zo ja, licht toe.

Wanneer de aanvrager de gezondheidsverklaring van Monuta heeft ingevuld, zullen zij direct laten weten of de aanvrager geaccepteerd wordt. Het kan ook zijn dat ze aanvullende vragen stellen, iemand afwijzen of accepteren met een verhoogde premie. Dit zullen ze doen wanneer het risico op overlijden groter is dan het gemiddelde.

Dela

1. Heeft de verzekerde een ziekte, aandoening of gebrek of heeft hij/zij klachten met betrekking tot zijn/haar gezondheid?
2. Is de verzekerde onder behandeling en/of controle van een huisarts, de laatste drie jaar onder behandeling en/of controle geweest van een specialist of heeft hij/zij in de afgelopen zes maanden een medisch onderzoek (zoals onder andere een bloed- en/of urineonderzoek, röntgenfoto’s, MRI of CT-scan) ondergaan?

Wanneer de aanvrager de gezondheidsverklaring van Dela heeft ingevuld, zullen zij direct laten weten of de aanvrager geaccepteerd wordt. Het kan ook zijn dat ze aanvullende vragen stellen, iemand afwijzen of accepteren met een verhoogde premie. Dit zullen ze doen wanneer het risico op overlijden groter is dan het gemiddelde.

Yarden

1. Is de verzekerde in de laatste drie jaar behandeld voor een hartinfarct, herseninfarct of hersenbloeding?
2. Is de verzekerde in de laatste drie jaar behandeld en opgenomen geweest in een ziekenhuis voor een behandeling van kanker, een HIV-infectie, psychiatrische ziekten of aandoeningen van de longen?
3. Heeft de verzekerde een ziekte of aandoening waarmee de levensverwachting vanaf heden minder dan drie jaar is?

Wanneer de aanvrager de gezondheidsverklaring van Yarden heeft ingevuld, zullen zij direct laten weten of de aanvrager geaccepteerd of afgewezen wordt.


Gezondheidsverklaring niet naar waarheid ingevuld

Het kan verleidelijk zijn om de gezondheidsverklaring niet naar waarheid in te vullen, wanneer men verwacht niet geaccepteerd te worden. Toch kan liegen in een gezondheidsverklaring tot problemen leiden. Deze problemen zijn niet alleen vervelend voor de aanvrager, maar ook voor de nabestaanden. De verzekeraar zal er namelijk vroeg of laat achter komen dat de gezondheidsverklaring niet naar waarheid ingevuld is.

Wanneer ze hier na overlijden achter komen, zal de verzekeraar niks uitkeren. Dit houd in dat de nabestaanden dus niks krijgen, en ze de volledige kosten van de uitvaart zelf moeten betalen.

De kans dat de verzekeraar er achter komt dat er gelogen is, is aanzienlijk groot. Wij raden dan ook niemand aan om te liegen op de gezondheidsverklaring. Beantwoord de gezondheidsvragen altijd in alle eerlijkheid.

Populaire berichten

uitvaartverzekering afsluiten 2021

Uitvaartverzekering afsluiten 2021

Een uitvaartverzekering afsluiten in 2021? Het kan best lastig zijn om de juiste uitvaartverzekering te kiezen, omdat er veel aanbod is. Gelukkig

uitvaartverzekering aanvragen 2021

Uitvaartverzekering aanvragen 2021

Een uitvaartverzekering aanvragen in 2021 kan stukken makkelijker, nu wij de goedkoopste uitvaartverzekeringen van 2021 hebben gevonden. Het kan namelijk best lastig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goede Uitvaartverzekering

Goede Uitvaartverzekering bied een helder overzicht tussen de verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen. Wij hebben een speciale tool die kan berekenen welke uitvaartverzekering het beste bij uw wensen past. Zo kunt u erop uit gaan dat u uw nabestaanden niet met een grote kostenpost achterlaat.

Logo Goede Uitvaartverzekering

Goedeuitvaartverzekering.nl 2020 © Alle Rechten Voorbehouden