Wat kost een crematie in besloten kring?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geschreven door Nora

Inhoud

De kosten van een crematie kunnen erg uiteenlopen. Er zijn verschillende factoren die de prijs van de crematie bepalen. Zo verschillen de kosten per crematorium, en is het onder andere afhankelijk van de kist, het aantal aanwezige mensen en de soort dienst. Wat een crematie in besloten kring kost kan veel verschillen in vergelijking met een crematie waar een grote groep mensen aanwezig is.


Wat kost een crematie in besloten kring?

De kosten van een crematie in besloten kring liggen een stuk lager dan wanneer er een groot aantal gasten aanwezig is bij de uitvaart. Er zijn namelijk verschillende uitgaven die in dat geval niet gedaan hoeven te worden. Denk aan het huren van een grote locatie voor de afscheidsdienst, de catering en de dankbetuigingen.

Gemiddeld liggen de kosten van een crematie in Nederland tussen de €7.000 en €9.000. In dit geval is er dan vaak een groot aantal mensen aanwezig. Maar wat kost een crematie in besloten kring? Wanneer de crematie in besloten kring wordt gehouden, liggen de kosten vaak rond €6.000.

Een crematie in besloten kring is dus in de meeste gevallen voordeliger dan wanneer er een grote groep mensen aanwezig is bij de crematie en uitvaartdienst.


Wat kost een crematie verzekering?

De kosten van een crematie liggen iets lager dan de kosten van een begrafenis. Toch is het voor heel veel mensen een ontzettend groot geldbedrag. Vooral wanneer dit in één keer betaald moet worden. Dat is dan ook voor veel mensen de reden om een crematieverzekering (beter bekend als een uitvaartverzekering) af te sluiten.

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van de crematie of begrafenis. Wanneer iemand een uitvaartverzekering heeft afgesloten en komt te overlijden, krijgen de nabestaanden het bedrag dat de overledene heeft verzekerd uitbetaald. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden de crematie en de gehele uitvaart bekostigen. De soort verzekering bepaald wat de nabestaanden met het bedrag mogen doen.

Premie uitvaartverzekering vergelijken

Hieronder staat de premie per uitvaartverzekeraar weergegeven. U kunt op deze manier de uitvaartverzekering van Dela, Yarden en Monuta in één oogopslag met elkaar vergelijken. De premie die per maand betaald dient te worden is gebaseerd op een persoon op 40-jarige leeftijd. Het verzekerde bedrag is het geldbedrag dat na overlijden wordt uitgekeerd.

Door op ‘Meer info’ te klikken kunt u uw eigen premie berekenen op de website van de uitvaartverzekeraar.

VerzekeraarPremie per maandVerzekerd bedrag
Dela€ 12,44€9.000Meer info
Yarden€ 12,66€8.000Meer info
Monuta€ 16,55€8.000Meer info
Premie van de bekendste uitvaartverzekeraars

Crematie in besloten kring tijdens de corona-crisis

Tijdens de corona-crisis in 2020 zijn er veel crematies geweest die in besloten kring moesten plaatsvinden. Dit was echter niet de keuze van de nabestaanden. De overheid had besloten dat er bij een uitvaart niet meer dan 30 personen aanwezig mochten zijn. Dit is gedaan om het aantal corona besmettingen in Nederland zo laag mogelijk te houden en de eerste golf aan besmettingen af te vlakken.

Nieuwe corona regels

Per 1 juli 2020 is er geen maximum aantal mensen meer dat aanwezig mag zijn bij een uitvaart, indien iedereen bij binnenkomst geregistreerd wordt en een gezondheidscheck krijgt. Ook moet iedereen minimaal 1,5 meter afstand houden en op een vaste zitplaats blijven. Kan er niet aan deze voorwaarden voldaan worden, dan geld er een maximum van 100 bezoekers. Indien de uitvaart buiten plaatsvind, geld er een maximum aantal van 250 bezoekers. In beide gevallen dienen de bezoekers nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar te houden.


Wat kost een crematie?

Over het algemeen gezien kost een crematie in Nederland ongeveer €1.500. Dit is dan echter alleen de crematie zelf. Er komen namelijk nog meer kosten bij kijken die niet te vermijden zijn. Denk hierbij aan de uitvaartverzorger, het opbaren, het rouwvervoer, de kist en de asbestemming. Hieronder staan een groot deel van de kosten weergegeven.

Asbestemming

Na de crematie zullen de medewerkers van het crematorium de as van de overledene verzamelen. Nabestaande kunnen vervolgens kiezen wat er met het as gebeurd. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Uitstrooien (kost ongeveer €90)
  • Bewaren in een urn (urn kost ongeveer €400)
  • De urn bewaren in een urnenmuur (kost ongeveer €350 per 5 jaar)

De manier waarop het as wordt bewaard bepaald dus hoe hoog de kosten van de asbestemming zijn.

De kist

De kosten van de kist zijn afhankelijk van de soort kist. Een eenvoudige uitvaartkist is te koop vanaf €350. De gemiddelde uitvaartkist kost ongeveer €650, terwijl een luxe variant ongeveer €1.500 kost. De soort kist die gebruikt wordt voor de uitvaart is geheel afhankelijk aan de persoonlijke wensen en voorkeuren van de overledene of nabestaanden.

Afscheidsdienst

Nabestaanden kunnen voor een afscheidsdienst kiezen. In bijna alle gevallen kiezen de nabestaanden hiervoor. Bij de afscheidsdienst moet er rekening gehouden worden met de locatie, de bloemen, de dragers van de kist en de rouwwagen.

Locatie

Over het algemeen zijn er drie keuze’s te maken voor de locatie van de rouwdienst. Deze dienst kan in een kerk (ongeveer €350) of uitvaartcentrum (ongeveer €280) gehouden worden, maar de nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om geen afscheidsdienst te houden.

Bloemen

De bloemen voor een uitvaart kunnen erg duur zijn. Een bloemstuk voor op de kist kost al snel €300. Natuurlijk kan er ook gekozen worden voor een boeket, waardoor de kosten lager zullen zijn.

Dragers

Het laten dragen van de kist door speciale dragers kost ongeveer €450. Nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om dit zelf te doen.

Rouwwagen

De kist laten vervoeren in een rouwauto kost ongeveer €300. Met volgauto’s komen de kosten rond de €550 te liggen. Natuurlijk kunnen de nabestaanden er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van speciaal rouwvervoer.

De gasten

Er zijn verschillende manieren waarop gasten ontvangen kunnen worden. De hoogte van de kosten die te maken hebben met de gasten zijn afhankelijk van het aantal gasten, de catering en de rouwkaarten.

Aantal gasten

Het aantal gasten is bepalend voor de kosten van een uitvaartdienst. Dit aantal bepaald namelijk ook hoe hoog de kosten van de catering, rouwkaarten en dankbetuiging zijn.

Catering

De kosten van catering is afhankelijk aan het aantal bezoekers dat aanwezig is op de afscheidsdienst. Er kan gekozen worden tussen een simpele catering, met bijvoorbeeld koffie, frisdrank en een broodje, of een luxe catering. Houd rekening met enkele honderden euro’s.

Rouwkaarten

De hoeveelheid rouwkaarten bepaald hoe hoog de kosten hiervoor zijn. Het is verstandig rekening te houden dat de rouwkaarten tussen de €200 en 350 kosten.

Benieuwd naar wat de verwachtte kosten van uw crematie zijn? Bereken het met de Uitvaarkosten-meter van Monuta:
https://www.monuta.nl/uitvaartkostenmeter/

Populaire berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goede Uitvaartverzekering

Goede Uitvaartverzekering bied een helder overzicht tussen de verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen. Wij hebben een speciale tool die kan berekenen welke uitvaartverzekering het beste bij uw wensen past. Zo kunt u erop uit gaan dat u uw nabestaanden niet met een grote kostenpost achterlaat.

Logo Goede Uitvaartverzekering

Goedeuitvaartverzekering.nl 2020 © Alle Rechten Voorbehouden