Een begrafenisverzekering afsluiten na een niertransplantatie

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geschreven door Nora

Inhoud

Een nieraandoening kan levens op hun kop zetten. Het zou namelijk de levensverwachting kunnen verkorten. Mensen denken in deze situatie meer na over de dood, en daarom ook over het afsluiten van een uitvaartverzekering. Omdat uitvaartverzekeraars geen verplichting hebben om iemand te accepteren, kan het soms onduidelijk zijn of ze in geval van ziekte iemand accepteren. In dit artikel leggen wij u uit of een begrafenisverzekering afsluiten na een niertransplantatie mogelijk is. En zo ja, bij welke verzekeraars men dan terecht kan.


VerzekeraarPremie per maandVerzekerd bedrag
Yarden€ 8,83€8.000Meer info
Monuta€ 10,21€8.000Meer info
Dela€ 11,06€9.000Meer info
Premie per maand voor een 40-jarige.


Is het mogelijk een begrafenisverzekering af te sluiten na een niertransplantatie?

Wanneer iemand een niertransplantatie heeft ondergaan, is het nog steeds mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zal de verzekeraar enkele gezondheidsvragen stellen. Er zal ook gevraagd worden naar een nieraandoening. Verzekeraars hebben vervolgens drie keuzes; ze accepteren de aanvrager zonder speciale voorwaarden, ze accepteren de aanvrager tegen bijzondere voorwaarden (bijvoorbeeld een verhoogde premie) of de aanvrager wordt afgewezen.

Verzekeraars kunnen ervoor kiezen om de premie te verhogen omdat de levensverwachting van iemand die een niertransplantatie heeft ondergaan lager is dan het gemiddelde. Hierdoor is de kans groter dat er niet over een lange periode premie betaald kan worden, waardoor de kosten bij de verzekeraar niet gedekt kunnen worden. Daarom zal er iets meer premie betaald moeten worden.

Verzekeraars hebben echter wel het recht om mensen met een nieraandoening te weigeren. Ze zijn namelijk niet verplicht om iedereen een uitvaartpolis te geven.

Het is het beste om deze vragen altijd naar eerlijkheid in te vullen. De verzekeraar zou er na overlijden achter kunnen komen dat er gelogen is. In dat geval zullen ze niks uitkeren, en zijn de kosten voor de nabestaanden.


Monuta

Verzekeraar Monuta zal bij het aanvragen van een uitvaartpolis een aantal gezondheidsvragen stellen. Een van deze vragen is of de aanvrager een nieraandoening heeft. Na de aanvraag zullen ze de antwoorden beoordelen en met een uitsluitsel komen. Monuta heeft aangegeven in de meeste gevallen mensen met een nieraandoening te accepteren onder speciale voorwaarden (bijvoorbeeld een hogere premie). Mocht je een begrafenisverzekering willen afsluiten na een niertransplantatie, dan kan Monuta een goede keuze zijn.

>> Vraag hier een uitvaartverzekering bij Monuta aan!


Yarden

Ook wanneer er bij Yarden een aanvraag voor een uitvaartverzekering wordt gedaan, moeten er gezondheidsvragen ingevuld worden. Bij Yarden is het zo, dat wanneer er een vraag met ‘ja’ beantwoord kan worden, er contact met Yarden opgenomen dient te worden. Zij zullen vervolgens gaan kijken of de aanvrager in aanmerking komt voor een verzekering.

Het kan dus zo zijn dat iemand bij Yarden geen begrafenisverzekering kan afsluiten na een niertransplantatie. Het kan echter ook zo zijn dat Yarden een uitvaartverzekering onder speciale voorwaarden, zoals een hogere premie, aanbied.

>> Vraag hier een uitvaartverzekering bij Yarden aan!


Dela

Net als bij Monuta en Yarden, dient er ook bij Dela een lijst gezondheidsvragen beantwoord te worden wanneer er een uitvaartverzekering wordt afgesloten. Na het beantwoorden van de vragen zal de afdeling medische acceptatie zich buigen over de aanvraag. Zij beslissen dan of de aanvrager een begrafenisverzekering kan afsluiten na de niertransplantatie, en of dit onder normale of speciale voorwaarden gebeurt.

>> Vraag hier een uitvaartverzekering bij Dela aan!


Niertransplantatie donor begrafenisverzekering
Een uitvaartverzekering afsluiten na niertransplantatie kan soms duurder zijn.

Een uitvaartverzekering afsluiten als u nierdonor bent

Bij de gezondheidsvragen wordt niet gevraagd of u een donor bent. Daarom is het geen probleem om een begrafenisverzekering af te sluiten na een niertransplantatie waarvan u de orgaandonor was. Dit zal ook niet onder speciale voorwaarden gebeuren. Mocht u twijfelen, dan kunt u altijd contact opnemen met desbetreffende verzekeraar.


Wat als de verzekeraar iemand afkeurt?

Als een verzekeraar iemand afkeurt op basis van de gezondheidstoestand, zijn er gelukkig nog andere oplossingen. Er kan dan een begrafenisverzekering afgesloten worden op basis van een koopsom of uitvaartdeposito. De verzekerde moet de premie dan in één keer betalen. Logischerwijs is dit een veel groter bedrag dan wanneer dit per maand betaald zou worden. Iedere verzekeraar hanteert andere voorwaarden voor het afsluiten van een begrafenisverzekering op basis van een koopsom of uitvaartdeposito.


Nierfalen

Patiënten die last hebben van nierfalen kunnen een kortere levensverwachting hebben dan iemand die goed functionerende nieren heeft. Iemand heeft last van nierfalen wanneer minder dan 15% van de nieren nog naar behoren werkt. De enige mogelijkheid om dit te overleven is door middel van dialyse of een niertransplantatie.

Een dialyse is simpel gezegd een machine dat de nierfunctie overneemt. Patiënten moeten hiervoor 3 keer per week naar het ziekenhuis. De behandeling duurt vervolgens 4 uur. Dit kost veel tijd en energie. Daarom willen veel mensen een donor nier. Helaas is de wachttijd voor een donornier erg lang. Het gebeurt dus soms dat patiënten niet op tijd een nieuwe nier krijgen.


Levensverwachting na een niertransplantatie

Mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan, hebben over het algemeen een hogere levensverwachting dan met een dialyse. Gemiddeld genomen werkt een donornier ongeveer 25 jaar wanneer deze geplaatst is voordat de dialyse is gestart. Wanneer er al gestart is met de dialyse, werkt de donornier nog ongeveer 10 jaar.

Het is dus voor patiënten van belang om zo snel mogelijk een donornier te krijgen. Vaak krijgen ze een nier van een vriend of familielid. Mensen kunnen namelijk een nier doneren wanneer ze nog leven. Ons lichaam heeft namelijk maar 1 werkende nier nodig.

Nierdonor worden? Lees meer over hoe dat in zijn werk gaat op:
https://www.transplantatiestichting.nl/donatie-transplantatie/nierdonatie-bij-levenWaarom een begrafenisverzekering afsluiten?

De gemiddelde uitvaart in Nederland kost in 2020 zo’n €7.500. Wanneer iemand komt te overlijden, moeten de nabestaanden deze kosten in één keer betalen. Voor veel mensen is dat erg lastig. Daarom bieden verzekeraars speciale uitvaartverzekeringen aan. De verzekeraar keert dan, na overlijden, een bedrag uit aan de nabestaanden. De verzekerde betaald hiervoor iedere maand premie. Deze premie wordt vaak betaald tot het overlijden.

De soort verzekering bepaald waar de nabestaanden dit aan mogen besteden. Bij een natura uitvaartverzekering bepaald de verzekeringsmaatschappij waar het bedrag aan uitgegeven wordt. Een kapitaal uitvaartverzekering geeft de nabestaanden het recht om het bedrag zelf te besteden, mits het aan de uitvaart wordt besteed. De meeste mensen nemen een combinatiepolis. Dit is een uitvaartverzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag door de verzekeraar wordt besteed, en het andere deel door de nabestaanden besteed mag worden. Een sommenpolis geeft nabestaanden het recht om het uitgekeerde bedrag aan alles te mogen besteden. Ook wanneer dit bijvoorbeeld aan een vakantie wordt besteed.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan dus voor geruststelling zorgen. Nabestaanden blijven niet achter met een hoge kostenpost na overlijden van hun dierbare, wanneer deze een uitvaartverzekering had afgesloten.


VerzekeraarPremie per maandVerzekerd bedrag
Yarden€ 8,83€8.000Meer info
Monuta€ 10,21€8.000Meer info
Dela€ 11,06€9.000Meer info
Premie per maand voor een 40-jarige.

Populaire berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goede Uitvaartverzekering

Goede Uitvaartverzekering bied een helder overzicht tussen de verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen. Wij hebben een speciale tool die kan berekenen welke uitvaartverzekering het beste bij uw wensen past. Zo kunt u erop uit gaan dat u uw nabestaanden niet met een grote kostenpost achterlaat.

Logo Goede Uitvaartverzekering

Goedeuitvaartverzekering.nl 2020 © Alle Rechten Voorbehouden