Alle natuurbegraafplaatsen in Nederland (2020)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geschreven door Nora

Inhoud

Steeds meer mensen kiezen voor een natuurbegraafplaats. Er zijn verschillende natuurbegraafplaats in Nederland. Niet iedere gemeente heeft een natuurbegraafplaats, maar dit aantal stijgt echter wel ieder jaar. Op deze pagina kunt u een overzicht van alle natuurbegraafplaatsen in Nederland in 2020 zien.


Natuurbegraafplaatsen in Nederland

Dit zijn alle natuurbegraafplaatsen in Nederland:

 • Natuurbegraafplaats De Hoevens (Alpen)
 • Natuurbegraafplaats Maashorst (Schaijk)
 • Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest (Oirschot)
 • Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ (Esbeek)
 • Natuurbegraafplaats Schoorsveld (Heeze)
 • Natuurbegraafplaats Bergerbos (Sint Odiliënberg)
 • Natuurbegraafplaats Maasbree-Venlo
 • Natuurbegraafplaats Eygelshof (Eygelshoven)
 • Urnenveld Anloo (Aa en Hunten)
 • Natuurbegraafplaats Hillig Meer (Eext)
 • Natuurbegraafplaats Witteveen (gemeente Midden Drenthe)
 • Natuurbegraafplaats Heidepol (Arnhem)
 • Natuurbegraafplaats Slangenburg (Doetinchem)
 • Natuurbegraafplaats Westerwolde (Apeldoorn)
 • Natuurbegraafplaats Den en Rust (Bilthoven)
 • Natuurbegraafplaats Friesland (Nieuwehorne) 
 • Natuurbegraafplaats Reiderwolde (Blauwestad)

Hieronder staat een overzicht met informatie over de natuurbegraafplaatsen in Nederland. Er staat ook een link naar de website van de natuurbegraafplaats bij vermeld.

Wilt u meer weten over natuurbegraafplaatsen? Lees het in onze blog over de mogelijkheden van natuurbegraafplaatsen.


Natuurbegraafplaatsen van Nederland

Natuurbegraafplaats de Hoevens (Alphen)

Provincie: Noord-Brabant

Natuurbegraafplaats de Hoevens in Alphen ligt gelegen op Landgoud de Hoevens. Het mooie aan deze begraafplaats is de variëteit in de natuur. Zo zijn er mooie bossen, heide en heuvels te vinden, maar staan er ook verschillende oude boerderijen op het landgoed. Er is dus veel keus in de plek waar men begraven wil worden.

Het is mogelijk om te kiezen voor een natuurgraf voor 50 jaar, of voor onbepaalde tijd. Urngraven worden voor 30 jaar uitgegeven. Op deze natuurbegraafplaats is het mogelijk om een boomschijf met inscriptie of een herinneringsboom als markering voor het graf te gebruiken.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats de Hoevens:
https://www.natuurbegraafplaatsdehoevens.nl


Natuurbegraafplaats Maashorst (Schaijk)

Provincie: Noord-Brabant

Nabij Schaijk ligt natuurgebied De Maashorst. In dit natuurgebied is een natuurbegraafplaats te vinden, waar eeuwige grafrust geld. Het is mogelijk om zelf een plek te kiezen bij natuurbegraafplaats De Maashorst. Het is ook mogelijk om een urn te begraven, en er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke elementen op deze begraafplaats.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Witteveen:
https://www.natuurbegravennederland.nl/maashorst/


Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest (Oirschot)

Provincie: Noord-Brabant

In Oirschot ligt een van de uniekste natuurbegraafplaatsen in Nederland. Deze natuurbegraafplaats ligt op een van de oudste en mooiste landgoederen van Noord-Brabant. Er is keuze uit een natuurgraf voor 50 jaar of voor onbepaalde tijd. Ook is het mogelijk om een urn te begraven. In beide gevallen zal het graf niet geruimd worden. Men kan ook as verstrooien over het landschap van Landgoed Baest.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest:
https://www.natuurbegraafplaatsbosvandeheiligegeest.nl/


Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ (Esbeek)

Provincie: Noord-Brabant

In Esbeek, nabij Hilvarenbeek, ligt natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’. Er is veel mogelijk in dit natuurgebied, zoals een- en tweepersoons graven, een generatiegraf, urnengraf en asverstrooiing. Ook hier geld het eeuwig grafrecht.

Er zijn verschillende landschapstypen gecreëerd, wat zorgt voor een scala aan diversiteit. Zo is er heide, een broekbos, berkenbos, een bos met bomen van licht hout, en een bos met veel schaduw. Een prachtig stukje natuur!

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’:
http://www.nbpu.nl/


Natuurbegraafplaats Schoorsveld (Heeze)

Provincie: Noord-Brabant

Een ander natuurbegraafplaats in Noord-Brabant ligt in Heeze. Dit is natuurbegraafplaats Schoorsveld. Dit natuurgebied is omgeven met grove dennen, douglassen, hazelaars en lijsterbessen. Het is mogelijk om hier een eigen plek te kiezen en ook hier geld het eeuwig grafrecht. Ook kan men meerdere graven naast elkaar reserveren.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Schoorsveld:
https://www.natuurbegravennederland.nl/schoorsveld/


Natuurbegraafplaats Weverslo (Heide)

Provincie: Limburg

Natuurbegraafplaats Weverslo ligt gelegen tussen Deurne, Boxmeer en Venray. Het is een middelgrote natuurbegraafplaats vol hoge bomen en varens. Bij deze natuurbegraafplaats geld het eeuwige grafrecht. De graven kunnen gemarkeerd worden met een herdenkingsboom, maar ook met een paaltje of houten grafmonument.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Weverslo:
https://www.weverslo.nl/


Natuurbegraafplaats Bergerbos (Sint Odiliënberg)

Provincie: Limburg

In het midden van Limburg ligt natuurbegraafplaats Bergerbos. Bij de ingang van de natuurbegraafplaats staat een mooi gebouw waar uitvaartdiensten gehouden kunnen worden. De begraafplaats heeft een aparte plek voor kindergraven, en er zijn tal van plekken waar men kan zitten om even tot rust te komen en te genieten van de natuur. Wanneer men ervoor kiest om hier begraven te worden, is er keuze uit een graf met grafrechten tussen de 20 en 100 jaar.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Bergerbos:
https://www.natuurbegraafplaats.nl/bergerbos/nl


Natuurbegraafplaats Maasbree-Venlo

Provincie: Limburg

De natuurbegraafplaats van Maasbree-Venlo ligt voor een deel in Venlo, en een ander deel in Maasbree. De bossen bestaan vooral uit naaldbomen en er is veel keuze uit verschillende grafmonumenten. Zo kan men er ook voor kiezen om as te verstrooien in de bossen of een urn te begraven. Er ligt ook een mooi meer tussen de bossen. Natuurbegraafplaats Maasbree-Venlo ligt vlakbij het crematorium van Maasbree.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Maasbree-Venlo:
https://www.natuurbegraafplaats.nl/venlo-maasbree/nl


Natuurbegraafplaats Eygelshof (Eygelshoven)

Provincie: Limburg

In het zuiden van Limburg ligt natuurbegraafplaats Eygelshof. Het is een rustplaats waar het eeuwige grafrecht geld en waar veel respect richting mens en natuur wordt getoond. Het natuurgebied bestaat uit meertjes, wandelpaden, bomen en weide. Het ligt midden in de natuur gelegen en is een ontzettend rustgevende plek.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Eygelshof:
https://www.natuurbegraafplaats-eygelshof.nl/


Urnenveld Anloo (Aa en Hunze)

Provincie: Drenthe

Gemeente Aa en Hunze heeft nabij Anloo een perceel aangewezen als begraafplaats voor urnen. De natuur bestaat uit mooie oude beuken en kleurrijke beplanting. In de kleine grafheuvels worden de urnen begraven. Dit urnenveld ligt in De Hondsrug en maakt dan ook deel uit van UNESCO Global Geopark en Nationaal Park Drentsche Aa. Het is dus echt een unieke locatie.

De urnen zullen hier eeuwig rusten. Ze worden niet geruimd.

Ga hier naar de website van Urnenveld Anloo:
http://www.urnenveldanloo.nl/


Natuurbegraafplaats Hillig Meer (Eext)

Provincie: Drenthe

De grootste natuurbegraafplaats van Nederland is natuurbegraafplaats Hillig Meer. Hier liggen grafheuvels van wel 5000 jaar oud met uitzicht op de Hunebedden. Dit landschap bestaat uit een oud en jong bos. Het oude bos staat vol met hoge en oude bomen. Er ligt ook een meer in dit natuurgebied (Hillig Meer).

Op deze natuurbegraafplaats geld het eeuwig grafrecht en mogen graven gemarkeerd worden met een boomschijf waar een inscriptie op staat.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Hillig Meer:
https://www.natuurbegraafplaatshilligmeer.nl/


Natuurbegraafplaats Witteveen (gemeente Midden Drenthe)

Provincie: Drenthe

De natuurbegraafplaats Witteveen is gelegen naast een traditionele begraafplaats. De begraafplaats is gelegen in een open bos, waardoor er veel keuzemogelijkheden zijn. Er wordt vooral gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals duurzaam hout en zwerfkeien. Er kunnen ook urnen begraven worden op deze natuurbegraafplaats.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Witteveen:
https://www.middendrenthe.nl/website/!suite86.scherm0325?mPag=3460&mLok=1


Natuurbegraafplaats Heidepol (Arnhem)

Provincie: Gelderland

Natuurbegraafplaats Heidepol is gelegen aan de rand van nationaal park Hoge Veluwe. Het perceel bestaat voor een gedeelte uit een heidegebied, en voor een deel uit bos. Het is mogelijk om een houten schijf op het graf te plaatsen ter herdenking. Nabestaanden krijgen ook de GPS-coördinaten van het graf, zodat ze dit altijd kunnen terug vinden.

De graven hebben eeuwig grafrecht en worden dus nooit geruimd. Dit is zelfs vastgelegd bij de notaris.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Heidepol:
https://www.natuurbegravennederland.nl/heidepol/


Natuurbegraafplaats Slangenburg (Doetinchem)

Provincie: Gelderland

Natuurbegraafplaats Slangenburg ligt gelegen tussen een mooi stukje bos en weidegebied. Het oude gedeelte van het bos is bedoeld voor urnen. In het jonge gedeelte van het bos liggen graven. Ook mag er begraven worden op de weide, waar bloemen om het graf mogen staan. Er geld een eeuwig grafrecht bij natuurbegraafplaats Slangenburg.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Slangenburg:
https://www.natuurbegraafplaatsslangenburg.nl/


Natuurbegraafplaats Westerwolde (Apeldoorn)

Provincie: Gelderland

Rond een oude kapel nabij Apeldoorn ligt een groot stuk bos. Het is een van de vele natuurbegraafplaatsen in Nederland. Toch gelden hier net wat andere regels dan bij de meeste natuurbegraafplaatsen. Zo zijn graven hier duidelijk herkenbaar gemaakt doordat er grote zwerfkeien op gezet worden. Wanneer je hier rondloopt kun je echter ook nog graven met traditionele grafstenen tegenkomen. Dit zijn wel oudere graven. Een nieuw graf wordt voorzien van zwerfkei.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Westerwolde:
https://www.natuurbegraafplaatswesterwolde.nl/


Natuurbegraafplaats Den en Rust (Bilthoven)

Provincie: Utrecht

Op de Utrechtse Heuvelrug ligt natuurbegraafplaats Den en Rust. Dit is een natuurbegraafplaats van DELA tussen de dichtbeboste bomen. Er is een pad van staal aangelegd waardoor er een mooi loopgebied door de bossen loopt. Deze natuurbegraafplaats biedt eeuwige rust aan overledene.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Den en Rust:
https://www.dela.nl/uitvaartlocaties/crematorium-begraafplaats-natuurbegraafplaats-den-en-rust-bilthoven


Natuurbegraafplaats Friesland (Nieuwehorne) 

Provincie: Friesland

Nabij Heerenveen ligt de eerste natuurbegraafplaats van Friesland. In Nieuwehorne ligt een ecologische en milieuvriendelijke begraafplaats. Tussen de bomen en bossen kan men begraven worden. Door middel van een herdenkingsboom, struik of natuurlijk elementen worden dierbaren herdacht. Ook staan er verschillende bankjes en picknicktafels om tot rust te kunnen komen. Bij natuurbegraafplaats is zowel plek voor een normaal graf als een urnengraf, en hier geld het eeuwig grafrecht.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Friesland:
https://www.natuurbegraafplaatsfriesland.nl/


Natuurbegraafplaats Reiderwolde (Blauwestad)

Provincie: Groningen

Het landschap van natuurbegraafplaats Reiderwolde bestaat uit bomen, weide, heuvels en water. Het is de bedoeling dat dit gebied langzaamaan in een bos veranderd. Er is ook een openlucht theater waar een uitvaartdienst kan worden gehouden. Bij deze begraafplaats geld een grafrecht van 250 jaar.

Ga hier naar de website van natuurbegraafplaats Reiderwolde:
https://www.natuurbegraafplaatsreiderwolde.nl/

Populaire berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goede Uitvaartverzekering

Goede Uitvaartverzekering bied een helder overzicht tussen de verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen. Wij hebben een speciale tool die kan berekenen welke uitvaartverzekering het beste bij uw wensen past. Zo kunt u erop uit gaan dat u uw nabestaanden niet met een grote kostenpost achterlaat.

Logo Goede Uitvaartverzekering

Goedeuitvaartverzekering.nl 2020 © Alle Rechten Voorbehouden