Een natuurbegraafplaats: dit zijn de mogelijkheden

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geschreven door Nora

Inhoud

Steeds meer mensen kiezen voor een begrafenis in de natuur. Volgens berekeningen verdubbeld het aantal mensen dat zich in de natuur laten begraven ieder jaar. Een natuurbegraafplaats biedt mogelijkheden die een standaard begraafplaats niet bieden. Omdat een natuurbegrafenis nog erg nieuw is, zullen veel mensen zich afvragen wat deze mogelijkheden zijn. In dit artikel gaan we daar dieper op in.


Wat is een natuurbegraafplaats?

Een natuurbegraafplaats is een plek in een natuurgebied dat gebruikt wordt als begraafplaats voor mensen. Op een natuurbegraafplaats zul je geen grafstenen of andere elementen van een normale begraafplaats vinden, gezien er alleen maar natuur te vinden is. Hierdoor weet je dus ook niet waar er mensen begraven liggen.

Wanneer je op een natuurbegraafplaats komt, zul je vaak mensen zien lopen, op een bankje zitten of zien picknicken op het graf van hun overleden dierbare. Er zijn veel redenen waarom steeds meer mensen voor een natuurbegraafplaats kiezen. Dit kunnen ze doen uit geloofsovertuiging, maar ook vanuit andere overtuigingen.


De voordelen van een natuurbegraafplaats

Steeds meer mensen kiezen voor een natuurbegraafplaats om verschillende redenen. Er hangen namelijk veel voordelen aan een natuurbegraafplaats. Iemand kan voor zijn dood de keuze maken om begraven te worden in de natuur. Het bedrag dat hiervoor betaald dient te worden, wordt geheel besteed aan het behoud en onderhoud van de natuur. Veel mensen willen graag een bijdrage leveren aan de natuur.

Een ander voordeel is de eeuwige rust die men krijgt op de meeste natuurbegraafplaatsen. Het graf wordt namelijk niet geruimd, maar gaat volledig op in de natuur. Voor veel mensen is dit een prettig idee.


Eeuwige rust

De belangrijkste reden voor mensen om te kiezen voor een natuurbegraafplaats is de eeuwige rust die men krijgt. Het graf op een natuurbegraafplaats wordt namelijk nooit geruimd, maar gaat volledig op in de natuur. Veel mensen vinden dit een mooi, maar ook prettig gevoel. Door de eeuwige rust die men krijgt, worden de nabestaanden ook niet belast met het betalen van grafrecht. Er wordt namelijk maar één keer grafrecht betaald. Dit bedrag gaat vervolgens naar de organisatie die het natuurgebied onderhoud.

Sommige natuurbegraafplaatsen plaatsen kleine herdenkingselementen op een graf. Dit verschilt per natuurbegraafplaats. Er zijn ook begraafplaatsen die nabestaanden de gps-coördinaten van de begraafplaats aan de nabestaanden geven. Zo kunnen nabestaanden altijd het graf van hun dierbare terugvinden.

Ook op de Utrechtse Heuvelrug bevindt zich een natuurbegraafplaats

Kosten natuurbegraafplaats

De kosten van een natuurbegraafplaats zijn vaak per locatie erg verschillend. Vaak liggen de kosten van een natuurbegraafplaats tussen de €2.000 en €5.000. Dit wordt door veel mensen als relatief duur gezien, maar het is echter vaak goedkoper dan een normale begraafplaats. Daar moeten namelijk ook nog kosten gemaakt worden voor een grafsteen en het grafrecht. Bij een natuurbegraafplaats hoeven echter alleen meer eenmalige kosten gemaakt te worden.

Een natuurbegraafplaats biedt mogelijkheden die en normale begraafplaats niet bied. Daarom is het voor veel mensen geen probleem dat ze meer moeten betalen voor een natuurbegraafplaats.


Locaties natuurbegraafplaatsen in Nederland

Niet iedere gemeente beschikt over een natuurbegraafplaats. Er zijn in 2020 nog niet veel natuurbegraafplaatsen in Nederland. Gelukkig stijgt dit aantal ieder jaar. Bekijk hier alle natuurbegraafplaatsen in Nederland. Staat uw gemeente of voorkeursplaats niet tussen? Het is altijd mogelijk om bij de gemeente navraag te doen of er in de toekomst een natuurbegraafplaats wordt gestart.

Kosten natuurbegraafplaats per gemeente

De prijzen van een natuurbegraafplaats verschillen per gemeente. Daarom is het beste navraag te doen bij de natuurbegraafplaats naar wens. Zij kunnen meer informatie geven over de kosten van een plek op de natuurbegraafplaats.


Herdenkingselementen

Op een natuurbegraafplaats zijn de mogelijkheden als het aan komt op herdenkingselementen verschillend. Het is nooit toegestaan om een klassieke grafsteen te plaatsen op een graf. De meeste begraafplaatsen stimuleren mensen om gebruik te maken van duurzame herdenkingselementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwerfkeien, herdenkingsbomen of boomstam schijven waar een inscriptie in geschreven is.

Iedere natuurbegraafplaats hanteert hier andere voorwaarden voor. Daarom raden wij aan om op de website van de natuurbegraafplaats te kijken wat er mogelijk is.


Natuurbegraafplaats mogelijkheden
Een natuurbegraafplaats is ideaal voor een mooie wandeling met het gezin.

Urnengraf

Veel natuurbegraafplaatsen bieden ook de mogelijkheid om een urn te begraven. Nabestaanden kunnen zelf bepalen waar de urn begraven wordt. Er bestaat in Nederland ook een begraafplaats die speciaal voor urnen is gemaakt. Deze begraafplaats heet Urnenveld Anloo.

Deze begraafplaatsen bieden vaak ook de mogelijkheid om as te verstrooien in de natuur van de natuurbegraafplaats. Raadpleeg de website van de natuurbegraafplaats om te kijken wat er precies mogelijk is.


De mogelijkheden van een begraafplaats in de natuur

Een natuurbegraafplaats biedt dus erg veel mogelijkheden die een normale begraafplaats niet bied. Wanneer u geïnteresseerd bent geraakt in een natuurbegraafplaats, kunt u hier vrijwel altijd naar toe zonder afspraak. Het is ook mogelijk om alvast een plaats te reserveren op de natuurbegraafplaats. Zo kunt u alvast vast leggen waar u later wilt komen te liggen. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de natuurbegraafplaats naar keuze. Ga hier naar een lijst met alle natuurbegraafplaatsen van Nederland.

Natuurbegraafplaats Nederland
Een natuurbegraafplaats biedt veel mogelijkheden.

Populaire berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goede Uitvaartverzekering

Goede Uitvaartverzekering bied een helder overzicht tussen de verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen. Wij hebben een speciale tool die kan berekenen welke uitvaartverzekering het beste bij uw wensen past. Zo kunt u erop uit gaan dat u uw nabestaanden niet met een grote kostenpost achterlaat.

Logo Goede Uitvaartverzekering

Goedeuitvaartverzekering.nl 2020 © Alle Rechten Voorbehouden